Mielipiteet

Sana on vapaa: On aika puhua Luttojoesta - hyvästä taimenvedestä tuli hauen paratiisi

Tervehdys kaikille Inarin kuntalaisille. Etenkin kalamiehille ja naisille. Itse Ivalossa 20 vuotta asuneena olen havainnut kalastuskielto-alueilla tapahtuneen muutoksen.

Tänä vuonna kieltoa kyseisellä alueella ei ole ollut. Muutoksen ovat varmasti huomanneet muutkin. Haluan puhua asiasta suoraan ja rehellisesti. Ja vaadin että kalastuskiellon päättäneet henkilöt ottavat myös vastuun asiasta, ja siihen johtaneet muutokset. Ja tekevät ohjeistuksen mukaiset toimet tilanteen korjaamiseksi. Viipymättä. Heti. Puhun nyt suoraan. Kyse on Luttojoesta. Ja etenkin Luton latvasta.

Kalastuskiellolla pyrittiin suojelemaan Luton taimen. Nyt pitkällä suojelulla/kalastuskiellolla saatiin aikaan kalakannan peruuttamaton muutos. Luton latvoilla olleet pienet, ennen taimenta täynnä olleet lammet ovat nyt tuon typerän suojelun/kiellon takia, täynnä haukia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hauet syövät kaiken muun kalakannan poikaset.Tämä on peruuttamaton fakta. Tätä asiaa ei tarvitse tutkia, ja hidastaa asiaa vuosia, tutkimalla asiaa. Asia on jo tutkittu useamman vuoden aikana, joina muutos on tapahtunut. Sitä voidaan vielä hidastaa, ja ehkä tilanne voidaan vielä pelastaa, jotta Luton taimenkanta elpyy.

Mitä toimia tämä edellyttää? Jokainen järvi, Lutto ja alapuoliset joet järvineen mukaan lukien pitää kalastaa tyhjäksi hauista. Luton latva mukaan lukien, rysiä käyttäen. Toiminnan pitää olla valvottua, jotta taimenet, ja harjukset palautetaan vesistöön, ja vain hauet ja muu haitallinen kalakanta poistetaan vesistöstä lopullisesti.

Kyse on Suomen valtion, Inarin kunnan alueella tapahtuneesta suojelupäätöksestä, josta pitää olla olemassa päätös, selvitys kuka/ketkä ovat päätöksen tehneet. He ovat siis vastuussa kyseisessä asiassa.Toivon selvitystä aluksi julkisesti, jotta se on kaikkien nähtävillä.

Markus Vuorisalo, tutkija, malminetsijä, luontoaktivisti

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä