Paisuuko sähkölaskusi? Näillä vinkeillä säästät rahaa

Oletko huomannut sähkölaskusi kasvavan, mutta et tiedä, mistä aloittaa kulutuksen vähentäminen? Me Inergialla autamme sinua mielellämme, sillä tavoitteenamme on Lapin paras asiakaspalvelu.

Moni meistä pohtii, kuinka sähköä voisi käyttää sekä edullisemmin että tehokkaammin ilman, että arjen mukavuus kärsii. Sähkönkulutuksen hallinta voi tuntua monimutkaiselta, mutta usein pienilläkin teoilla voi saada merkittäviä säästöjä aikaan.

Me Inergialla tunnemme Lapin seudulla asuvien energiatarpeet paremmin kuin kukaan muu. Paikallisena toimijana kannustamme energian ja veden säästäväiseen ja tehokkaaseen käyttöön – olipa kyseessä kylmien talvien vaatima lämmitys tai energiatehokkuuden parantaminen ympäri vuoden.

Energiansäästöviikko – Pienillä teoilla suuri vaikutus

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13.10.2024, ja sen tavoitteena on nostaa esiin jokapäiväisiä keinoja, joilla voimme pienentää sähkönkulutustamme ja tukea ympäristöystävällisiä valintoja. Viikko on erinomainen tilaisuus tarkastella omaa energiankulutustaan ja toteuttaa pieniä, mutta tehokkaita energiatekoja, kuten sähkönkäytön ajoittaminen edullisempiin ajankohtiin tai vanhojen laitteiden vaihtaminen energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin.

Energiansäästöviikon ydinviesti on selvä: jokaisen pienillä teoilla on merkitystä.

Inergia Oy tukee tätä ajattelutapaa tarjoamalla asiakkailleen konkreettisia vinkkejä ja älykkäitä ratkaisuja, joiden avulla energiankulutusta voidaan optimoida. Yhdessä voimme tehdä energiatehokkaista valinnoista pysyvän osan arkea – ei vain Energiansäästöviikolla, vaan ympäri vuoden.

Sähkölaskuun on mahdollista vaikuttaa pienillä teoilla.

Toimi näin

Sähkönkulutuksen vähentäminen on helpompaa kuin uskotkaan. Listasimme 10 toimenpiteitä, joiden avulla voit pienentää kotisi sähkölaskua erityisesti talvikuukausina, jolloin sähkönkulutus on korkeimmillaan:

Vaihda LED-valoihin: LED-lamput kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin perinteiset hehkulamput. Ne ovat pitkäikäisiä ja energiatehokkaita, joten jo pienellä investoinnilla voit säästää huomattavasti sähköä valaistuksessa.

Valaistuksen automatisointi: Asenna liiketunnistimia ulko- ja sisävalaistukseen, jolloin valot palavat vain silloin, kun niitä tarvitaan. Tämä vähentää turhaa sähkönkulutusta.

Lämpötilan optimointi: Pidä huonelämpötila noin 20–21 asteessa ja alenna sitä muutamalla asteella yöllä tai poissa ollessasi. Yksi aste vähemmän säästää noin 5% energiaa.

Ilmalämpöpumppu: Investoiminen ilmalämpöpumppuun voi tuoda merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksissa, erityisesti sähköllä lämmitettävissä taloissa. Kesällä ilmalämpöpumpulla voi viilentää, mikä lisää asumismukavuutta lämpimien kelien aikaan.

Laitteiden energiatehokkuus: Varmista, että käytät kodinkoneita energiatehokkaasti. Vältä turhaa valmiustilaa ja irrota laitteet pistorasiasta, kun niitä ei käytetä. Uusien, energiatehokkaiden kodinkoneiden hankinta voi tuoda merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä, mutta älä turhaan vaihda toimivia laitteita

Lämmön talteenotto: Jos asut omakotitalossa, harkitse lämmön talteenottojärjestelmän asentamista, jolloin poistoilman lämpö voidaan hyödyntää uudelleen. Tämä vähentää lämmityksen tarvetta.

Vedenkulutuksen vähentäminen: Asenna vettä säästävät suihkupäät ja hanat, ja säädä veden lämmitys optimaaliselle tasolle. Kuuman veden käyttö on yksi suurimpia sähkönkuluttajia kotitalouksissa, pidä siis suihkuajat lyhyinä

Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen: Varmista, ettei lämpö pääse karkaamaan talosta. Hyvin tiivistetyt ikkunat ja ovet vähentävät lämmityksen tarvetta merkittävästi.

Lämmitä puilla: Jos talossasi on sähkölämmityksen lisäksi tulisija, niin voit vähentää sähkönkulutusta tuottamalla osan lämmöstä polttopuiden avulla. Jos käytät pörssisähköä, laske sähkölle ylähintaraja, jonka jälkeen puulämmitys tulee sähkölämmitystä edullisemmaksi. Muista säännöllinen nuohous. Älä ylilämmitä vaikka pakkanen olisi kireää!

Seuraa kulutustasi: Kun tunnet kulutuksesi, voit tehdä lisäoptimointeja tai ohjata kulutusta halvemmille tunneille.

Yhdessä kohti energiatehokasta tulevaisuutta

Meille sähkönkulutuksen pienentäminen ei ole pelkästään henkilökohtainen säästö, vaan askel kohti kestävämpää, ympäristöystävällisempää tulevaisuutta. Yhdessä pystymme vähentämään energiankulutusta ja samalla pitämään sähkölaskusi hallinnassa – ympäri vuoden.

Jos haluat entisestään pienentää sähkölaskuasi ja samalla edistää kestävää kehitystä voit olla yhteydessä maksuttomaan ja puolueettomaan Pohjois-Suomen Energianeuvontaan.

· Puhelimitse: maanantaisin klo 9–15 numerosta 044 971 3681

· Sähköpostitse: energianeuvonta@feasib.com