Monitoimitalo Kuulas - koko kylän olohuone

Ivalon vanha lukio on uudelta nimeltään Monitoimitalo Kuulas. Sinne ovat kevään aikana siirtäneet toimintansa muun muassa kansalaisopisto, osallisuuskeskus, kulttuuritoimen taidenäyttelytoiminta sekä osa kunnan vapaa-ajan palveluista.

Kun vanhalla lukiolla tehdyt mittavat remontit saatiin tämän vuoden alussa päätökseen, tarkoitti se monelle kunnan toimijalle muuttoa uusiin ja entistä toimivampiin tiloihin. Monitoimitalo Kuulaaksi nimetyn entisen lukion aulassa on jo keväästä asti toiminut kunnan osallisuuskeskus. Osallisuuskeskus palvelee kuntalaisen olohuoneena, missä on mahdollista kahvitella ja viettää aikaa lehtiä lukien tai muita ihmisiä tavaten. Myös hävikkiruoan jakelu tapahtuu arkipäivisin osallisuuskeskuksessa kouluvuoden aikana. Osallisuuskeskuksen yhteydessä olevat kokoustilat ovat varattavissa esimerkiksi kokous-, koulutus- tai harrastajien kokoontumiskäyttöön.

Monipuoliset liikuntamahdollisuudet

Yleishyödylliset yhdistykset voivat varata monitoimitalon tiloja, kuten liikuntasalia tai tanssi- ja joogasalia maksutta käyttöönsä. Yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä tilojen käytöstä peritään maksu. Vapaat vuorot löytyvät Pedanetistä kunnan liikuntatilojen sähköisestä varauskalenterista.

– Etenkin tanssi- ja joogasali on saanut valtaisan hyvän suosion. Kunnassa ei ole aikaisemmin ollut tämän tasoista salia käytössä, mutta nyt on puitteet siihenkin, kunnan vapaa-aikasihteeri Tuija Mikkonen toteaa.

Vapaa-aikatoimelta Monitoimitalo Kuulaaseen siirtyi myös nuorten työpajatoiminta sekä etsivän nuorisotyöntekijän toimisto. Mikkosen mukaan työpajatoimintaa on tarkoitus lähteä laajentamaan tämän vuoden aikana ja tuoda mediavalmennuksen lisäksi myös muita vaihtoehtoja tarjolle.

Myös erityisliikunnanohjaajan toimisto löytyy jatkossa monitoimitalolta, sillä sekä liikuntasalissa että tanssi- ja joogasalissa järjestetään säännöllisesti vapaa-aikatoimen jumppia sekä muita terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tapahtumia.

Taidenäyttelyt saavat jatkoa

Entisen ruokalan tilat on monitoimitalon remontissa muutettu taidenäyttelytilaksi. Kulttuurisihteeri Mirja Karjalaisen mukaan ensimmäinen isompi näyttely aukeaa heinäkuussa.

– Edellisessä kulttuuritilassa ollut taidenäyttelykäytävä oli suosittu ja meillä oli vuodessa 8–10 kuukauden mittaista näyttelyä. Monitoimitalo Kuulaassa näyttelytoimintaa jatketaan samalla toimintaperiaatteella, Karjalainen kertoo. Tarvittaessa tilaan saadaan mahdutettua laajempikin näyttelykokonaisuus, sillä näyttelytilaa voi jatkaa ruokalaan pystytetyn väliseinän toiselle puolelle.

Näyttelytila on tarkoitettu pääasiassa inarilaisten taiteen harrastajien käyttöön.

– Kunta ei peri galleriamaksuja, vaan haluaa tarjota matalan kynnyksen mahdollisuuden nostaa esille paikallista ja alueellista taidetta. Syyskaudella saatamme saada tilaan myös Lapin taidelainaamon pop up –näyttelyn, jolloin voisimme tutustuttaa kuntalaisille taidelainaamotoiminnan mahdollisuutta, Karjalainen sanoo.

Kansalaisopiston kurssivalikoima laajenee

Hieman yli puolet Monitoimitalo Kuulaan tiloista on varattu kansalaisopiston käyttöön. Jatkossa suurin osa Ivalossa järjestettävistä kursseista pidetään monitoimitalolla.

– Sairaalantiellä remontoidaan parhaillaan toimintakeskuksen entistä puutyötilaa, joka saadaan syksyllä kansalaisopiston käyttöön. Sinne tulevat puutyöt ja keramiikka, rehtori Jyrki Kivi kertoo.

Monitoimitalon alakerrassa kansalaisopiston käytössä ovat kuvataideluokka, pianoluokka ja musiikkiluokka. Yläkerrasta puolestaan löytyvät ompeluluokka, kaksi kudontaluokkaa, ATK-luokka sekä kolme normaalia opetusluokkaa, joita voi käyttää esimerkiksi kielten ja muiden teoria-aineiden opetukseen.

Omat tilat monitoimitalolla mahdollistavat ensi syksystä alkaen sen, että kansalaisopiston kurssit eivät ole enää sidottuja koulujen aikatauluihin.

– Nyt meillä on paljon laajempi valikoima kurssiaikojen suhteen ja jatkossa voimme järjestää myös aamu- ja päiväkursseja, Kivi kertoo.

Hän iloitsee myös monitoimitalon tuomasta uudesta yhteisöllisyydestä.

– Oma visioni on, että aulassa eri-ikäiset ihmiset tapaavat toisiaan, kun toiset kurssilaiset tulevat odottamaan kurssinsa alkua ja toiset jäävät pitämään jälkipeliä. Myös opettajat pääsevät tapaamaan enemmän toisiaan, kun toimimme samoissa tiloissa, Kivi toteaa.

Harrastuskalenteri: www.inari.fi/harrastuskalenteri

Kansalaisopiston opinto-ohjelma: www.opistopalvelut.fi/inari/fi/

Monitoimitalo Kuulaan palvelut (Rantatie 10 B)

• Osallisuuskeskus (avoinna arkisin klo 10–13)

• Kansalaisopisto

Kulttuuritoimen näyttelytila (varattavissa taidenäyttelyille, avoinna arkisin muun toiminnan aikana tai sovitusti)

• Etsivä nuorisotyö

• Nuorten työpaja ja Radio Inari

• Erityisliikunnanohjaajan työtilat

• Terveysvalvonta

• Maaseututoimi

• Kuntouttava työtoiminta (Lapha)

Lisätietoa:

Kulttuuripalvelut: https://www.inari.fi/fi/palvelut/sivistyspalvelut/kulttuuri.html

Osallisuuskeskus: https://www.inari.fi/fi/osallistuminen/osallisuuskeskus

Kansalaisopisto: https://uusi.opistopalvelut.fi/inari/fi/

Inarin kunnan asukaslehti: https://magg.io/unfd49/1

Inarin kunta: https://www.inari.fi/