Ajankohtaista

Luton miesten jalanjäljillä Anterijoen laaksossa

Kuva: Lapin rajavartiosto / Jarkko Alén

Eipä monikaan UK-puiston patikoitsija tai retkipyöräilijä polkiessaan hiki kypärässä Rajajoosepin riippusillalta kohti Anterinmukan kämppää ja saunaa (UK-puiston parhaat löylyt, mutta tällä hetkellä käyttökiellossa, toimituksen huomautus), huomaa käännellä päätään kulku-uralta metsään päin. Monikaan ei huomaa Anterijoen laaksoon jääneitä sodan merkkejä ja Luton miesten jalanjälkiä. Jatkosodan päättymisestä on 80 vuotta, mutta osa piikkilankaesteistä on yhä niillä sijoillaan mihin ne sota-aikana vedettiin. Kenttävartiorakennukset ovat aikaa sitten sortuneet maahan, mutta hirsikertoja ja lahonneita hirren kappaleita löytää sammaleen ja puolukanvarpujen seasta sieltä täältä.

Kuvassa kenttävartion jäänteitä ja vanhoja piikkilankaesteitä tarkastelee tämän päivän rajojemme vartija, Ivalon rajavartioaseman päällikkö, yliluutnantti Vesa Arffman.

Tänäkin syksynä vietettiin Raja-Joosepin kentällä perinteistä Luton Miesten perinnepäivää. Perinnepäivän jälkeen Luton Miesten jälkeläiset ja perinteenvaalijat lähtivät maastopyörillä 30 kilometrin pituiselle ”Anterin marssille”. Perillä pystytettiin muistotaulu Anterin kenttävartion paikalle, joka oli ainoa nykyisen Suomen alueella sijaitseva ER.Os.P:n sodanaikainen kenttävartio. Kun viimeisetkin kenttävartiorakennelmien jäänteet ovat lahonneet ja vanhat pesäkkeet kasvaneet umpeen, niin vielä silloin tuo muistotaulu seisoo paikallaan ja Anterinmukan kämpälle taivaltavatkin voivat sen kohdalla viettää hiljaisen hetken.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Silloin sopii muistaa Luton miehen, Ahti Sällin puhetta, joka pidettiin Ivalossa Luton miesten muistomerkin paljastustilaisuudessa. Veteraani Ahti Sälli toivoi, että tuo muistomerkki olisi paitsi elinikäisen aseveljeyden muistokivi, niin samalla se olisi myös rukousten ja toivotusten paikka, niin että tulevat sukupolvet saisivat tätä maata rauhassa asua ja rakentaa.

Inarilaisen toimittajalle Ville Vaaralalle ja päätoimittaja Jaakko Peltomaalle myönnettiin rajavyöhykeluvat, annettiin alle sähköavusteiset maastopyörät, ja he lähtivät mukaan Anterin marssille. Reportaasi itärajalta ja Anterijokivarresta ilmestyy syyskuussa Inarilaisen nettisivuille ja printtilehteen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä