Inarin koululaiset aloittavat elokuussa uudessa koulussa

Vaikka neliömäärät vanhaan kouluun verrattuna pienenevätkin, on uuden koulun suunnittelussa kiinnitetty paljon huomiota tilojen muunneltavuuteen ja monikäyttöisyyteen, toteaa koulun rehtori Marja Seilonen.

Koulusuunnittelutiimiin kuuluivat rehtori Marja Seilonen (vas.), pohjoissaamenkielinen luonnontieteiden aineenopettaja Seita Maija Keskitalo, pohjoissaamenkielinen äidinkielen opettaja ja vararehtori Elle-Maaret Näkkäläjärvi sekä suomenkielinen luokanopettaja Anu Arrela (ei kuvassa).

Kun uusi kouluvuosi pyörähtää elokuussa taas käyntiin, saavat Inarin kirkonkylän peruskoululaiset aloittaa opinnot täysin uudessa koulussa. Nimikilpailun tuloksena Šielâksi (inarinsaamea, ”syntymälahja”) nimettyyn koulukeskukseen sijoittuvat Inarin koulun lisäksi nuorisotoimen tilat sekä Inarin kirkonkylän terveysasema.

Rehtori Marja Seilonen kertoo olevansa erittäin tyytyväinen siihen, kuinka suunnitteluvaiheessa kaikki tilojen tulevat käyttäjät saivat ilmaista omat toiveensa uudesta koulusta.

– Meiltä on ollut koulusuunnittelutiimi alusta asti mukana ja lisäksi oppilailta ja vanhemmilta sekä urheiluseuroilta ja kyläläisiltä on kysytty heidän toiveitaan, hän kertoo.

Koulukeskuksen on suunnitellut alt Arkkitehdit Oy, jonka arkkitehti Tuomas Niemelä on ollut mukana suunnittelemassa myös Saamelaiskulttuurikeskus Sajosta. Sajoksen tapaan uudessa koulussa korostuu luonnonläheisyys ja paikalliskulttuurit. Rakennusmateriaalina on käytetty paljon puuta.

Suunnitteluvaiheessa kaikki tilojen tulevat käyttäjät saivat ilmaista omat toiveensa uudesta koulusta.

Toimivat tilaratkaisut

Seilosen mukaan uudessa koulussa on paljon luokkia, mutta kooltaan ne ovat pienempiä kuin vanhassa koulussa. Se on kuitenkin toimiva ratkaisu, sillä vaikka koulussa on paljon opetusryhmiä, oppilasmääriltään ne ovat verrattain pieniä.

Opetustilojen muunneltavuus on huomioitu muun muassa siten, että jotkin luokat voidaan yhdistää yhdeksi isommaksi tilaksi avaamalla niiden välisen jakoseinän. Myös aulatiloja voi uudessa koulussa hyödyntää monipuolisesti, sillä arkkitehtitoimisto on panostanut suunnittelussa tilojen toimivuuteen ja käytävien sijaan on suosittu tilavampia oppimisauloja.

– Jokainen oppilasikäryhmä on omassa siivessään ja niissä kaikissa on omat oppimisaulat, joita voi oppituntien aikana hyödyntää esimerkiksi pienryhmätyöskentelyyn, Seilonen sanoo.

Inarin uuden koulun pääaulassa ruokala, musiikkiluokan esiintymislava ja kotitalousluokka kabinetteineen muodostavat suuren, avaran, monimuotoisen ja muunneltavan kokoontumisalueen, koulun sydämen. Suuret ikkunat avaavat näkymän Juutuajoelle ja vaihtuviin vuodenaikoihin. Havainnekuva: alt Arkkitehdit Oy Kuva: Antti Karsikas, Arkkitehti SAFA

Koko kylän käytössä

Uudessa koulussa on panostettu myös liikuntatiloihin. Liikuntasali on kooltaan 324 m² ja jaettavissa kahteen osaan, kuntosali on kooltaan 68,5 m². Liikuntasalin ja kuntosalin lisäksi koulun piha-alueelle tulee erilaisia pelikenttiä: iso pelikenttä, katukoriskenttä ja pienempi kaukalo. Lisäksi piha-alueelle pystytetään kiipeilytelineitä sekä ulkokuntosalilaitteita.

– Meille tulee myös hyvät tilat koville ja pehmeille käsitöille, kuvataiteelle ja musiikille sekä kotitaloudelle. Kaikki tilat ovat myös kansalaisopiston ja urheiluseurojen käytössä, Seilonen lisää.

Hänen mukaansa koulussa odotetaan jo innolla pääsyä uusiin tiloihin.

– Yhden oppilaan kommentti erään esittelytilaisuuden jälkeen oli, että yleensä syksyllä harmittaa, kun koulut alkavat, mutta ensi syksynä ei niin harmita, kun uusi koulu on valmis. Hän taisi kuitenkin innostua eniten piha-alueista, kun ne ovat niin viimeisen päälle, Seilonen nauraa.

Inarin kunnan asukaslehti luettavissa täällä

Lue lisää Inarin kunnasta: https://www.inari.fi/

Inarin koulukeskus Šielâ

• Pääurakoitsija: Sakela Rakennus Oy

• Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: alt Arkkitehdit Oy

• Hankkeen kokonaiskustannus 12 000 000 €

• Koulun kokonaispinta-ala n. 4200 m²

• Inarin koulu: 143 oppilasta, 24 opettajaa, 4 koulunkäynninohjaajaa

• Terveysasema