Eläinlääkintähuollon toimitilat peruskorjataan kesän aikana

Remontissa muun muassa laajennetaan asiakkaiden vastaanotto- ja odotustiloja sekä uusitaan henkilökunnan sosiaalitilat.

Eläinlääkintähuollon tilat Latutiellä kokevat kesän aikana ison remontin. – Kunta on panostanut nyt paljon eläinlääkäritoimintaan, kiittelee kunnaneläinlääkäri Eva Anunti. Eläinlääkintähuollossa työskentelevät kuvassa olevien kunnaneläinlääkäreiden Henna Kaarakaisen (vas.), Eva Anuntin ja Paula Nybergin lisäksi Aino Perttunen, Marja Pedersen ja Venla Jyrkinen.

Latutiellä sijaitseviin eläinlääkintähuollon toimitiloihin saatiin kovasti toivottuja lisäneliöitä, kun kunnan terveysvalvonta ja maaseututoimi muuttivat keväällä uusiin toimitiloihinsa Monitoimitalo Kuulaaseen Rantatielle.

Toukokuun lopussa Latutiellä käynnistyikin mittava peruskorjaus, jonka on määrä valmistua kesän aikana. Kunnaneläinlääkäri Eva Anuntin mukaan remontti tuo paljon parannuksia sekä asiakkaiden että henkilökunnan viihtyvyyteen.

– Asiakkaiden vastaanotto- ja odotustila laajenee, laboratoriolle saadaan uudet tilat ja työntekijöille remontoidut sosiaalitilat, Anunti luettelee.

Alun perin eläinlääkintähuollon käytössä olevat tilat on suunniteltu kahden eläinlääkärin tarpeisiin, mutta tätä nykyä työvuorossa on yleensä aina samaan aikaan kolme eläinlääkäriä. Lisäneliöt tulevat siis todelliseen tarpeeseen.

Lisäksi Latutielle saadaan asuintilat, joihin voidaan majoittaa lyhytaikaisia sijaistuksia tekeviä eläinlääkäreitä.

– Asunto mahdollistaa sen, että tänne on jatkossa myös helpompi saada sijaisia, Anunti uskoo.

Röntgen tuli tarpeeseen

Suuren kannatuksen saaneen kuntalaisaloitteen myötä kuntaan hankitut röntgenlaitteet ovat olleet käytössä nyt reilun vuoden verran. Anuntin mukaan käyttöaste on ollut korkea.

– Ei nyt voi sanoa, että ne olisivat päivittäin käytössä, vaikka on sellaisiakin viikkoja ollut. Mutta joka tapauksessa sairaustapauksia kuvataan useita kertoja viikossa, hän arvioi.

Koska eläinlääkintähuollon suurimman asiakasryhmän muodostavat koirat, ovat ne myös yleisimpiä röntgenasiakkaita. Yleisimpiä syitä kuvauksiin ovat murtumat, vatsalaukun kiertymät sekä epäilyt vierasesineestä tai kasvaimesta.

Anuntin mukaan röntgen nopeuttaa diagnosointia ja jatkotoimenpiteisiin pääsyä.

– Ei ole montaa viikkoa, kun täällä otettiin kuvat, jotka lähetettiin ortopedille ja sitten potilaalle olikin jo aika varattuna murtumaleikkaukseen Oulussa, hän kertoo.

Eläinlääkäreillä on käytössään kaksi röntgenlaitetta: pieneläinten kuvaukseen tarkoitettu kiinteä laite sekä isojen eläinten kuvaukseen käytettävä kannettava röntgen.

Jälkimmäiselle on olemassa hieman poikkeuksellinen asiakaskunta, ainakin Suomen koko mittakaavassa tarkasteltuna.

– Eniten sillä on kuvattu matkailukäytössä olevia poroja. Niitä on täällä enemmän kuin hevosia ja ne ovat arvokkaita eläimiä. Jos sellainen alkaa ontumaan, niin totta kai se halutaan hoitaa kuntoon, Anunti toteaa.

Ajanvaraukset arkisin klo 8.30–9.30 p. 040 685 2707.

Muina aikoina numero on tarkoitettu vain kiireellistä hoitoa vaativia sairastapauksia varten.

Arkiaikojen ulkopuolella tavoitat eläinlääkärin päivystysnumerosta 0600 166 33 (2,39 e/min).

Inarin kunnan asukaslehti luettavissa täällä

Lue lisää Inarin kunnasta: https://www.inari.fi/