Yritys- ja kehittämispalvelujen tehtävä on edistää kunnan elinvoimaisuutta

Pohjoiset elinkeinot ovat tärkeässä asemassa uudessa kuntastrategiassa. Niille pyritään saamaan lisää nostetta matkailun vahvassa imussa, kertoo kehitysjohtaja Henna Kontsas.

Kehitysjohtaja Henna Kontsas (oik.) ja yritysneuvoja Jonna Ylimaunu kehottavat yrittäjiä kääntymään rohkeasti yrityspalveluiden puoleen. Yrityskohtaista neuvontaa ja palvelua on tarjolla niin aloittavalle kuin kehittyvälle yrittäjälle.

Inarin kunnan kehitysjohtaja Henna Kontsaksella on tuore tiimi luotsattavanaan. Yritys- ja kehittämispalvelujen henkilöstössä ja tehtävänkuvissa on ollut vaihtuvuutta ja koko tiimi, Kontsas itse mukaan lukien, on ehtinyt työskennellä alle vuoden ajan tehtävässään.

Viimeisimpänä aloitti kesäkuun alussa hankekoordinaattori Marianne Mäki. Myös hänen tehtävänkuvansa on täysin uusi, Kontsas kertoo.

– Hankekoordinaattorin tehtävänä on koota kunnalle hankesalkku ja muun muassa suunnitella päättyneiden hankkeiden jatkotoimenpiteet ja tällä tavoin varmistaa hankkeiden tuloksien hyödyntämisen jatkuvuus.

Jatkossa hankekoordinaattorin vastuulla on myös hankkeiden hallinnointi. Kontsaksen mukaan se helpottaa tulevaisuudessa määräaikaisten hanketyöntekijöiden rekrytointia, kun hankehallinnoinnin osaaminen löytyy omasta takaa.

Vahvaa osaamista yritysneuvonnassa

Yritysneuvonta on yksi yritys- ja kehittämispalvelujen suosituimmista palveluista. Yritysneuvojan pestissä on muutama kuukausi takaperin aloittanut Jonna Ylimaunu, mutta osaamista löytyy myös muualta tiimistä.

– Oma taustani on yritysneuvonnassa, joten voin tarvittaessa olla sparrausapuna, Kontsas kertoo.

Kunnan yritysneuvonnan palvelut on suunnattu kaikenikäisille yrityksille, mutta Kontsaksen mukaan eniten yhteydenottoja tulee aloittelevilta yrittäjiltä. Heitä autetaan esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman ja kannattavuuslaskelmien teossa tai ohjataan eteenpäin muiden asiantuntijapalvelujen äärelle. Lisäksi yrittäjyys kiinnostaa alueen kansainvälisiä asukkaita ja neuvontaa on tarjolla myös englannin kielellä.

– Toimimme seudullisessa yrityspalveluverkostossa, joten tunnemme muut toimijat todella hyvin ja pystymme helposti ohjaamaan yrittäjän oikeiden palveluiden piiriin, jos kyse on vaikkapa rahoituksen hakemisesta investointeja varten, Kontsas sanoo.

Jo pidempään yritystoiminnassa mukana olleita yrittäjiä autetaan muun muassa verkostoitumisessa ja järjestämällä koulutuksia. Tietoa ajankohtaisista asioista viestitään monikanavaisesti muun muassa yritys- ja kehittämispalvelujen omille Facebook-sivuille ja uutiskirjeitse.

– Kunnalla on käytössään kattava yritys- ja palveluhakemisto kotisivuillaan, josta löytyy kätevästi inarilaiset yritykset ja palvelut yhdestä paikasta. Yrityksen tiedot kannattaa päivittää myös kunnan yritysrekisteriin, jolloin pääsee mukaan uutiskirjelistalle ja pysyy kuulolla ajankohtaisista asioista, Kontsas vinkkaa.

Yritys- ja palveluhakemisto: inari.yrityshakemistot.fi

Inarin yrittämis- ja kehittämispalvelut: www.inari.fi/fi/yritys-ja-kehittamispalvelut.html

Inarin kunnan asukaslehti: https://magg.io/unfd49/1

Inarin kunta: https://www.inari.fi/

TE-palvelut siirtyvät kuntien työllisyysalueille vuoden 2025 alusta

INARIN KUNTA kuuluu Pohjois- ja Itä-Lapin työllisyysalueeseen, jossa Sodankylän kunta toimii vastuukuntana. Uudistuksen tavoitteena on uusi palvelurakenne, joka edistää työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta ja monipuolisuutta.

TE-palvelujen siirto kunnille tuo palvelut lähemmäksi asiakkaita. Kunnalla on hyvät lähtökohdat tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja.