Jatkuva haku antaa mahdollisuuden hakeutua ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden

Saamelaisalueen koulutuskeskukseen voi hakeutua opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Opintojen aloittaminen toteutuu eri tavoilla alasta ja hakijan aikaisemmasta koulutuksesta ja osaamisesta riippuen.

Tanja Salmi valmistuu toukokuussa luonto-ohjaajaksi. Hän on nauttinut opiskeluajastaan Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa.

Ammatillisen peruskoulutuksen uudistuneessa hakumenettelyssä jo aikaisempia tutkintoja suorittaneet voivat hakea opiskelemaan suoraan oppilaitokseen niin sanotussa jatkuvassa haussa. Myös Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa (SAKK) ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden.

Opinto-ohjaaja Tea Niemelän mukaan jatkuvassa haussa opintojen aloittamisesta sovitaan jokaisen hakijan kohdalla tapauskohtaisesti.

– Meille tullaan hyvin erilaisia opintopolkuja ja hyvin erilaisista taustoista, joten opinnot räätälöidään jokaisen opiskelijan kohdalla yksilöllisesti, Niemelä sanoo.

Henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmassa otetaan huomioon muun muassa opiskelijan aikaisempi koulutus ja osaaminen, mutta myös hänen henkilökohtaiset toiveensa ja tavoitteensa opiskelujen suhteen.

– Toisella opiskelu voi olla työelämäpainotteisempaa ja toinen taas opiskelee yhteiset opinnot verkko-opintoina. Yksi voi haluta valmistua nopeutetusti, kun taas toinen tekee pakollisten opintojen lisäksi ylimääräisiäkin opintoja, Niemelä kuvailee.

Uusi elämä Utsjoella

Espoosta kotoisin olevalla Petra Suontaustalla on tuplatutkinto yhteiskunta- ja terveystieteistä Tampereen yliopistosta.

Rakkaus Lappiin ja sen monipuolisiin vaellusmaastoihin sai hänet hakeutumaan sosiaalityöntekijän sijaiseksi Utsjoelle, kun yliopisto-opinnot olivat jo loppusuoralla.

Lopulta kävikin niin, että kolmen kuukauden mittainen sijaisuus vaihtuikin pysyvään muuttoon Utsjoelle. Suontausta huomasi viihtyvänsä paremmin pohjoisimman Lapin luonnossa kuin missään muualla.

Petra Suontausta nauttii uudesta elämästään Utsjoella. Kuvassa hän on poikansa Ronin kanssa pilkkimässä Paistunturin erämaa-alueella Kuoppilasjärvellä, joka on hyvä kohde etenkin lasten ja matkailijoiden kanssa.

Lapsen vakavat terveysongelmat ja koronapandemiaa seurannut työtaakka saivat hänet kuitenkin pohtimaan yksinäisen sosiaalityön mielekkyyttä.

– Tämä on niin pieni yhteisö, että työasiat pääsivät ihon alle ja seurasivat kotiinkin, Suontausta kuvailee.

Hän huomasi olevansa risteyskohdassa: hän oli rakentanut uuden elämän Utsjoelle, minne hänellä oli jo ehtinyt muodostua vankat siteet. Toisaalta sosiaalityö oli antoisaa ja mielenkiintoista, mutta perhetilanteen vuoksi sen jatkaminen tuntui mahdottomalta.

Suontausta alkoi selvittämään vaihtoehtoja ja päätti sitten vaihtaa kokonaan uudelle uralle. Hän tuli siihen tulokseen, että Utsjoella matkailu tarjoaisi hyvät mahdollisuudet työllistyä, ja olisi myös itselle mielekästä.

– Itse en lähtisi esimerkiksi oppaan töihin ilman, että minulla on siihen koulutus ja pätevyys, koska siinä on todella isossa vastuussa toisista ihmisistä. Kyseessä on kuitenkin kuluttajille myytävä palvelu, ja suomalaisessa lainsäädännössä kuluttajaa suojellaan onneksi hyvinkin tarkasti, hän toteaa.

Siksi Suontausta päätti hakea Saamelaisalueen koulutuskeskukseen opiskelemaan matkailun perustutkintoa. Kahden vuoden opiskelujen jälkeen hän valmistuu toukokuussa matkailupalvelujen tuottajaksi, ja on erittäin onnellinen tekemästään valinnasta.

Unelma-ammatista uudelle uralle

Keski-Suomesta Äänekoskelta kotoisin oleva Tanja Salmi oli työskennellyt jo vuodesta 2004 lähtien Hätäkeskuslaitoksen palveluksessa ja tunsi olevansa unelma-ammatissaan.

Vuorotteluvapaan aikana hän kuitenkin pääsi viettämään enemmän aikaa luonnon keskellä ja pikkuhiljaa ajatus toimistotyöhön paluusta alkoi houkutella yhä vähemmän.

– Tykkäsin kyllä työstäni ja olin aina ajatellut, että se olisi minun eläkevirkani. Mutta sitten vaan tuli sellainen olo, että olen ehkä antanut tähän firmaan kaiken, mitä minulla on annettavaa, Salmi kertoo.

Hän alkoi kartoittamaan eri vaihtoehtoja ja päätyi hakemaan Saamelaisalueen koulutuskeskukseen opiskelemaan luonto- ja ympäristöalan perustutkintoa, josta valmistuu luonto-ohjaajia ja poronhoitajia.

Ennen muuttoaan opiskelujen perässä Inariin, Salla oli ollut pohjoisin paikka, missä hän oli käynyt. Lappi oli kuitenkin jo jonkin aikaa kaihertanut mielessä paikkana, jossa Salmi haluaisi vierailla.

Tällä hetkellä hän on vielä opintovapaalla Hätäkeskuslaitokselta, mutta on jo päättänyt luonto-ohjaajaksi valmistuttuaan jäädä Inariin.

– Todella moni on sanonut, että olen tosi rohkea, kun lähdin tänne. Itse en näe sitä samalla tavalla, vaikka toki tämä on ollut iso elämänmuutos aloittaa opiskelut 20 vuoden tauon jälkeen ja muuttaa yli 1000 kilometrin päähän kodista ja asumaan asuntolaan. Ehkä olin tullut semmoiseen kohtaan elämässä, että olin valmis hyppäämään tuntemattomaan, Salmi pohtii.

Ehkä olin tullut semmoiseen kohtaan elämässä, että olin valmis hyppäämään tuntemattomaan.

”Kaikki saatiin aina soviteltua”

Sekä Petra Suontausta että Tanja Salmi ovat erittäin tyytyväisiä opiskeluaikaansa Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa.

Suontausta suoritti opinnot pääasiassa Utsjoelta käsin etänä.

– Mielestäni perhe- ja asumistilanne huomioitiin todella hyvin ja kaikki saatiin aina soviteltua, hän sanoo.

Salmi puolestaan kehuu opetuksen laatua. Ensimmäinen vuosi luonto- ja ympäristöalan opintoja vietettiin pitkälti juuri siellä missä pitikin, eli luonnossa.

– Yhtenä päivänä ajoimme 100 kilometrin päähän Kiilopäälle katsomaan siellä kasvavaa sielikköä, vaikka sen olisi voinut näyttää parissa minuutissa tietokoneelta, hän hämmästelee edelleen.

Molemmille olisi ollut myös mahdollista suorittaa opinnot nopeutetusti aikaisempia opintoja hyväksi lukien, mutta sen sijaan he halusivat hyödyntää opiskeluaikansa mahdollisimman tehokkaasti.

– Itse ajattelin sen niin, että olen siellä sen takia, että haluan ensin oppia ne tietyt asiat nyt, kun siihen on mahdollisuus ja vasta sitten lähteä viemään niitä käytäntöön, Suontausta sanoo.

Myöskään Salmella ei ole ollut kiire valmistua.

– Lähdin vielä viime metreillä tekemään liiketoimintasuunnitelmaa, koska ajattelin, että voisin tehdä näitä hommia sitten toiminimellä, hän toteaa.

Suontaustalle yrittäjyys on jo tosiasia. Hän on perustanut puolisonsa kanssa Utsjoelle matkailualan yrityksen ja valmistuttuaan pyrkii työllistymään päätoimisena yrittäjänä. Hänen mukaansa koulutus on antanut siihen todella hyvät valmiudet.

Lue lisää: Hae opiskelemaan Saamelaisalueen koulutuskeskukseen

Saamelaisalueen koulutuskeskus (SAKK) on saamenkäsityöhön, poronhoitoon ja saamen kieliin erikoistunut toisen asteen oppilaitos, joka järjestää monialaista ammatillista koulutusta sekä nuorille että aikuisille.

Näihin kaikkiin koulutuksiin voit hakea

Jatkuvassa haussa voi hakea kuka tahansa, joka haluaa hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistaan. Jatkuvassa haussa voit hakea ammatillisiin perustutkintoihin sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin tai tutkinnonosiin.

Liiketoiminnan perustutkinto

• Merkonomi

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto

• Porotalouden osaamisala, poronhoitaja

• Luontoalan osaamisala, luonto-ohjaaja

Matkailualan perustutkinto

• Matkailun asiakaspalvelija

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

• Ruokapalvelun osaamisala, kokki

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

• Ikääntyvien hoidon ja kuntoutuksen osaamisala, lähihoitaja

Taideteollisuusalan perustutkinto

• Saamenkäsityön osaamisala, artesaani

– Saamenkäsityö, pehmeät materiaalit

– Saamenkäsityö, kovat materiaalit

• Saamenkäsityöalan ammattitutkinto

• Saamenkäsityöalan erikoisammattitutkinto

Pohjoissaamen kieli ja kulttuuri, 60 op (haku 15.5. mennessä)

Media-ala, 60 op (haku 15.5. mennessä)

Jatkuva haku antaa mahdollisuuden hakeutua ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden. Jatkuva haku toteutuu eri tavoilla alasta ja hakijan aikaisemmasta koulutuksesta ja osaamisesta riippuen.

Jos sinulla on alan työpaikka, voit suorittaa ammatillisen tutkinnon myös oppisopimuskoulutuksena.

Jatkuvasta hausta voit kysyä lisää opintotoimistostamme opintotoimisto@sogsakk.fi tai 040 707 3793.

Linkki hakulomakkeeseen

Katso myös Saamelaisalueen koulutuskeskuksen järjestämät haussa olevat työvoimakoulutukset, joihin haetaan TE-palvelujen kautta:

https://www.sogsakk.fi/fi/Hakijalle/Tyovoimakoulutus